Zoete-aardappelkoekjes met witlof en yoghurtsaus

Voorbereiding (0 minuten)

Breng een pan met ruim water aan de kook voor de zoete aardappel.

Bereiding (40 min)

  • Schil de zoete aardappelen en snijd in grove stukken. Kook de zoete aardappel in 10 minuten botergaar, giet daarna af.
  • Was ondertussen de peterselie en hak fijn. Pel de knoflook en pers uit.
  • Maak de yoghurtsaus: klop de yoghurt, uitgeperste knoflook, en de helft van de gehakte peterselie door elkaar en proef. Als de saus te zuur is, kun je de smaak iets verzachten met een beetje honing. Breng op smaak met zout en peper en zet opzij.
  • Was de witlof, snijd doormidden. Zet een koekenpan op het vuur, schenk er olijfolie in en bak de witlof om en om bruin. Voeg de balsamicoazijn en suiker toe. Laat de witlof 10 minuten zachtjes karamelliseren.
  • Pel de ui en snipper fijn. Doe de zoete aardappel in een mengkom met de ui, helft van de peterselie, bloem, sojasaus, chilipoeder, zout en peper.
  • Meng alles goed (met de hand) tot een glad mengsel. Het moet een samenhangend mengsel zijn, voeg als het te vochtig is nog wat bloem toe.
  • Smelt een scheutje olie of boter in een koekenpan. Schep voor elk koekje een eetlepel aardappelmengsel in de pan en druk met de bolle kant van de lepel uit tot een koekje van 5 cm doorsnee en 1 cm dikte. Bak de koekjes op halfhoog vuur in ongeveer 6 minuten aan elke kant tot ze een bruine korst hebben. Leg de koekjes tussen twee lagen keukenpapier om het vet op te zuigen.
  • Verdeel de koekjes en de witlof over de borden. Verkruimel de grie erover en geef de saus erbij.