Witlof met ham en kaassaus

Let op: geraspte kaas is ook nodig voor een ander recept. Let op: er zitten twee soorten aardappelen in de box. De alliance die nodig zijn voor dit recept, zitten in een witte papieren zak.

Voorbereiding (0 minuten)

Verwarm de oven voor op 180 ┬░C en zet op de grillstand. Zet twee pannen met ruim water op en breng aan de kook (voor de aardappelen en de witlof).

Bereiding (30 min)

  • Boen of schil de aardappelen, snijd ze in vieren en kook in ruim water in ongeveer 20 minuten gaar. Giet daarna af en laat droogstomen.
  • Halveer de stronken witlof en snijd grote in vieren. Kook de witlof 5 - 10 minuten. Giet af en laat goed uitlekken.
  • Smelt ondertussen de boter in een steelpannetje en voeg hier de bloem aan toe. Roer met een houten lepel 2 minuten tot de bloem gaar is.
  • Voeg scheutje voor scheutje de melk toe en blijf roeren tot een gladde gebonden saus ontstaat. Laat 8-10 minuten rustig door pruttelen en dik worden. Is de saus te dik is, verdun dan met een scheutje water.
  • Roer vervolgens de helft van de geraspte kaas door de saus en laat smelten. Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en mosterd.
  • Vet een ovenschaal in. Leg de uitgelekte witlof in de schaal en verdeel de ham blokjes erover. Schenk de saus over de witlof en garneer met geraspte kaas.
  • Zet 5 minuten onder de hete grill.
  • Serveer de witlofschotel met de gekookte aardappelen.