Koolraap in kerriesaus met aardappelpuree en een gehaktbal

Koolraap was hard op weg om een vergeten groente te worden, maar tegenwoordig staat dit smakelijke knolgewas weer meer in de belangstelling. En terecht, want het is gezond, erg lekker en je kunt er in de keuken veel kanten mee op. Koolraap is rijk aan vitamine C en staat daarom bekend als 'de citroen van het noorden'. Het heeft een ruwe groengele schil en wordt meestal gekookt of gestoofd gegeten. Het gele, geurige vlees heeft dan een zacht zoete en bijzonder aromatische smaak.

Bereiding (30 min)

  • Breng 2 pannen met water aan de kook. Eentje voor de koolraap en eentje voor de aardappels. Snijd de koolraap in plakken van 1 cm dik en schil ze. Snijd de plakken in ‘frietjes’ en kook in 10 minuten beetgaar. Giet daarna het water af en bewaar het kookvocht.
  • Was de aardappels grondig, snijd in kleine stukken en kook in 15-20 minuten gaar. Giet daarna het water af en bewaar wat kookvocht voor de puree.
  • Breng het gehakt op smaak met mosterd, zout en peper en vorm met je handen gehaktballen (1 grote of meerdere kleintjes). Verwarm olie in een bakpan en bak de gehaktballen bruin en gaar in circa 15 minuten. Voeg eventueel wat water toe tegen het aanbranden en voor een lekkere jus.
  • Pel en snipper de ui. Snijd de bieslook klein. Verwarm de olie of boter in een bakpan en fruit de ui en kerriepoeder op een laag vuur glazig (2 minuten). Voeg al roerend het meel toe en laat dit 3 minuten zachtjes garen. Giet dan al roerend wat kookvocht van de koolraap erbij zodat je een glad sausje krijgt. Schep de koolraap frieten door de saus en stoof met de deksel op de pan nog 5 minuten op een laag vuur. Proef en breng op smaak met bieslook, zout en peper.
  • Stamp de aardappels met een pureestamper en wat kookvocht tot een mooie puree. Serveer de aardappelpuree met de koolraap in kerriesaus en de gehaktballen. Lekker met een beetje jus.

Heb je nog wat tomaten in huis. Bak ze met de gehaktballen mee voor een lekkere saus.