Hutspot met venkelworst en piccalilly

‘De Spanjaarden zijn gevlucht! Ik kan het niet geloven, dat ga ik eens uitzoeken’. Misschien heeft de kleine Cornelis Joppensz dit gedacht toen hij in 1574 naar de Lammenschans sloop. Hij trof daar een verlaten tafereel aan. Er stond alleen nog een klaargemaakte maaltijd op het vuur. In de pot zat een maaltijd van wortelen, uien, vlees en pastinaken. Later zijn we dit hutspot gaan noemen en wordt deze maaltijd traditioneel gegeten tijdens het Leidens ontzet. Vandaag hutspot met venkelworstjes, eet smakelijk!

Bereiding (30 min)

  • Breng een ruime pan met water aan de kook. Was of schil de aardappels, schil de pastinaak en snijd in gelijke stukken. Schil of schrap de wortel en snijd klein. Pel de ui en snijd in halve ringen.
  • Kook de aardappels, pastinaak, wortel en ui in 15-20 minuten gaar. Giet daarna het water af.
  • Verhit intussen olie in een bakpan en bak de venkelworst in 10 minuten rondom bruin en gaar.
  • Stamp de groenten en aardappels tot een hutspot. Voeg wat kookvocht en een klontje boter toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de hutspot met de venkelworst en een schep piccalilly.

Meng de piccalilly met wat mayonaise. Hierdoor krijg je een romige picalillymayonaise voor bij de venkelworstjes.