X

Waarom Willem&Drees

X

Nieuwsbrief

wat is deze week jouw favoriete recept?
X

Inloggen

wachtwoord vergeten?


Maak gratis een account aan

Eet de wereld lekker beter!
X

Account aanmaken

antioxidanten uit tomaten bevorderen je geheugen
X

Wachtwoord vergeten?

Geen probleem. We sturen je graag een link om hem opnieuw in te stellen.


Maak gratis een account aan

Afgelopen week presenteerde Willem&Drees voor het vierde jaar op rij de Kerstbox. Daarmee bereid je dit jaar een volledig vegetarisch kerstdiner. Waarom vegetarisch? Lees het in de blog van Drees Peter van den Bosch.

Vijf maanden geleden stak ik de BBQ aan voor een heerlijke maaltijd tijdens onze vakantie in de Franse Dordogne. Mijn jongste zoon Felix stelde op dat moment een vraag die in ons gezin een hoop in gang heeft gezet. “Zijn die dieren voor ons doodgemaakt papa?” Mijn omslachtige antwoord over een goed leven buiten in de wei kon hem niet bekoren: Felix wilde vanaf dat moment geen dieren meer eten. Wij dachten dat dit wel zou overwaaien zoals andere voornemens. Maar, we zijn inmiddels vijf maanden verder en… Felix eet geen vlees.

 

Dit heeft mij aan het denken gezet. De maaltijdboxen van Willem&drees bevatten drie maaltijden waarvan altijd één vegetarisch. Het vlees in de boxen is Nederlands én biologisch. Als het even kan benutten we reststromen zoals stiertjes uit de melkveehouderij. En dan is er ook nog de vegetarische box.

 

Dit doen we niet voor niets. Op weg naar een duurzaam voedselsysteem zullen we van voornamelijk dierlijke naar meer plantaardige eiwitten over moeten gaan. De overmatige consumptie van dierlijke eitwitten leidt namelijk tot talloze problemen. Denk aan de methaan uitstoot, het mestoverschot, het hoge waterverbruik en het grondgebruik. Vruchtbare grond wordt gebruikt om veevoer in de vorm van mais en soja te verbouwen. Dit verhoogt de druk op andere gronden om hoog productief te zijn met gebruik van kunstmest en uitputting van gronden tot gevolg. Kunnen we met biologische landbouw de wereld voeden? Volgens mij wel. Maar dan zal de consumptie van dierlijke eiwitten drastisch naar beneden moeten. Dan komt er vruchtbare grond beschikbaar waarop we, met respect voor de aarde, groenten waaronder plantaardige eitwitten kunnen verbouwen.

 

Geprikkeld door Felix vroeg ik mij af: “Wat is de volgende stap die Willem&Drees in deze eiwittransitie gaat zetten?” Hoe laten wij zien dat een maaltijd zonder vlees een feest kan zijn? Door het meest feestelijke diner van het jaar vegetarisch te maken: het Kerstdiner! Als het lukt een feestelijk Kerstdiner zonder vlees te maken, wordt minder vlees eten het komende jaar een stuk eenvoudiger. Voor jou maar ook voor je vader, zus en zwager, voor wie minder vlees wellicht niet zo vanzelfsprekend is. Het resultaat is een van begin tot het eind feestelijk én vegetarisch Kerstdiner. Nu het gespek voeren met mijn familie, wat zetten wij deze kerst op tafel? En onze Felix is natuurlijk een extra troef…!

De Kerstbox

Willem&Drees laat graag zien dat het anders kan, ook deze kerst met een feestelijk én verantwoord vegetarisch 4-gangen diner. Met de Kerstbox heb je alle ingrediënten én het handige receptenboekje in één keer in huis voor een, van begin tot het eind, verrassend 4-gangen diner. De Kerstbox is hier tot 14 december te bestellen.

naar de kerstbox
De Kerstbox

Ontvang gratis gezonde recepten en leuke acties in je mailbox!